HIBA hus har levert hus og hytter i 50 år – og etterspørselen har økt

Da HIBA Hus startet med typehuskonsept på slutten av 60-tallet, ble det møtt med en viss skepsis fra det norske folk. Nå blir standardiserte husmodeller stadig mer ettertraktet, spesielt hos den yngste generasjonen av huskjøpere.

– Hus på Vestlandet må tåle mye vær, og terrenget varierer veldig. Derfor har HIBA Hus spesialisert seg på å tilpasse husene, garasjene og hyttene til kundens konkrete prosjekt, forteller Kathrine Quam-Ledzbor, avdelingsleder og utviklingssjef i HIBA Hus.

 Siden 1969 har HIBA Hus levert tusentalls av hus, og etterspørselen har økt med årene.

Komplette løsninger

Eventyret startet på Vestlandet i 1966. HIBA Hus startet som en lokal byggevarekjede med seks byggevarebutikker i Bergen. Selskapet er blant de første i Norge som startet med komplette løsninger på såkalte typehus, da de i 1969 kom med sin første huskatalog

.

– Før var det vanlig at byggevarer ble solgt over disken, og folk bygde egne hus, tegnet av en lokal arkitekt og de skaffet fagfolkene selv. For mange ble det usikre kostnader og mye jobb, derfor kom vi med ideen om å tilby en komplett pakke med ferdige hus, tegnet, prosjektert og priset, forteller Eivind Hansen, som er teknisk sjef i HIBA Hus.

I begynnelsen hadde HIBA Hus sine forhandlere i Hordaland og Sogn og Fjordane, og etter hvert har de utvidet markedsarenaen til nasjonal dekning. I 1989 ble HIBA Hus kjøpt opp av E.A Smith-konsernet og konseptet HIBA Hus ble solgt til Bygger´n,

– Sammen med Bygger´n går vi inn for en landsdekkende markedsføring, der vi tilbyr hus, hytter og garasjer i alt fra moderne til klassisk stil. Målet vårt er å kunne tilby noe for enhver smak, sier Hansen.

 Nøkkelferdige hus er fremtiden

Hansen har jobbet for HIBA Hus siden tidlig på åttitallet, og har sett bedriften vokse i takt med tiden. I løpet av de siste tretti årene har HIBA Hus utvidet menykatalogen betraktelig. I dag tilbyr HIBA Hus om lag femti forskjellige hus, rundt 30 ulike hytter og like mange garasjemodeller. I gjennomsnitt bygger de 350 boenheter i året.

– Det eneste kunden skal trenge å tenke på er tomten som boligen skal bygges på. Våre forhandlere står for alt fra håndverkere til materialer som trengs for å bygge huset. Når huset er ferdig kan kunden låse seg inn i sitt nye hjem, forteller Hansen. 

Etter 2000-tallet ser Hansen at nordmenn har blitt mer bevisst på hvordan de ønsker å bo, både med tanke på miljøbevissthet og design.

– Det er stadig flere som ønsker en ferdig pakke når de skal bygge seg hus, spesielt den yngre generasjonen. Nøkkelferdige, energismarte og miljøvennlige hus er fremtiden, og jeg er sikker på at det vil bli enda mer vanlig i generasjonene som kommer.

Skreddersøm til kunden

Selv om HIBA Hus tilbyr et vidt spekter av ferdige hus, hytter og garasjer tegnet av arkitekter, tilbyr de også både individuelle tilpasninger og spesialtegnede hus til sine kunder.

– Tomten som huset, hytta eller garasjen skal bygges på varierer veldig, og vi tilpasser alt fra arkitektonisk utrykk til planløsninger og materialvalg

– alt etter hva kunden ønsker, sier Quam.  

HIBA Hus strekker seg langt for å tilfredsstille kundens behov. Hvis kunden ønsker å få sitt eget unike hus

spesialtegnet, kan de få HIBA Hus sine arkitekter til å gjøre det, eventuelt med utgangspunkt i et av modellene fra huskatalogen.

– Vi ønsker å nå ut bredt med det vi tilbyr, og det har vi også lyktes med. HIBA Hus har hus og hytter som passer til både dem som ønsker den

tradisjonelle, norske byggestilen og til dem som ønsker et mer moderne uttrykk.

Flere ønsker miljøeffektive hus

Arkitektur, energieffektivitet,

miljø og enkelt vedlikehold opptar folk som skal bygge hus i dag. HIBA Hus legger mye arbeid i å hjelpe kunden med å velge gode løsninger som er lønnsomme på sikt.

– Kommende generasjoner vil være enda mer bevisst på alternative og energibesparende oppvarmingskilder. I årene fremover vil vi tenke mer fremtidsrettet med effektive og gode løsninger. Med E.A. Smith i ryggen har vi solide produkter og tjenester, som gir trygghet til folk når de kjøper sitt nye hjem, forteller Quam.

«HIBA Hus har spesialisert seg på å tilpasse husene, garasjene og hyttene til kundens konkrete prosjekt»
«Det eneste kunden skal trenge å tenke på er tomten som boligen skal bygges på»